Paskelbta Pakomentuoti

Dakos (gr. Ntakos)

Patiekalas, kurio tikrai nerasite bet kurioje žemyninės dalies tavernoje. Tai firminis kretiečių „išradimas“, ir jei manęs paklaustų, ar yra koks patiekalas, dėl kurio verta važiuoti į kitą šalį, tai vienareikšmiškai būtų Dakos. Visiškai paprastas, skaitant receptą net atrodo primityvus, bet lygiai tiek pat jis yra genialus. Gaminamas iš dvigubo kepimo duonos džiūvėsėlių rusk (nežinia, ką graikai daro kitaip, bet tokių skanių duonelių neteko ragauti niekur kitur), gausiai juos padengiant šviežiais kapotais pomidorais, ant jų patrupinant fetos sūrio, pagardinant žiupsneliu kalnų raudonėlio ir viską solidžiai apšlakstant alyvuogių aliejumi. Tai klasika, kurią galima interpretuoti su sauja kaparėlių ar Kalamata alyvuogių. Duona lieka traški krašteliuose, o viduryje persigeria aromatingomis lengvai salstelėjusių pomidorų sultimis, kurie atrodo sukurti būti poroje su sūroku, riebesniu feta sūriu. Kokybiškas, smaragdo spalvos alyvuogių aliejus, geriausia nefiltruotas – būtinas… Viskas, einu krautis lagamino į Kretą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *