Paskelbta Pakomentuoti

Kuris ingredientas virtuvėje svarbiausias?

„Kai pirmą kartą, būdama kokių 16 metų, pamačiau, kaip mano draugė, dažnai reziduojanti Viduržemio jūros regione, ant paserviruotos picos pila alyvuogių aliejų…. Pagalvojau omg, beprotė! Šiandien alyvuogių aliejus yra mano karalius virtuvėje. Tik ne toks, žinoma, kokį anuomet ragavo mano draugė. Savo naudojamam aliejui galiu rašyt odę. Ir ne tik dėl jo paties savybių, bet ir dėl to, ką jis padaro maistui.
Smaragdo spalvos, klampus, šviežiai nupjautos žolės ir lengvo citrusų aromato, nefiltruotas, tiesiai iš malūno, todėl intensyvaus skonio, kartais net kandžiojantis liežuvį. Jau tapo mūsų šeimos ritualu aliejų kasmet vykti atsivežti patiems į Graikiją, apdainuotąjį Kalamata regioną. Tą darom jau beveik 10 metų. Pirmais metais alyvuoges rinkdavome kartu su ūkininkais, dabar tik stovim su jais malūne ir žiūrim, kaip čia ir dabar spaudžiamas aliejus. Visada važiuojame pačioje derliaus nuėmimo pradžioje, kad gautume jauniausią aliejų (dabar turime ir neprinokusių alyvuogių – gr. agureleo). Būtent toks jis pačio intensyviausio skonio, per kraštus tekančio aromato ir gausiausias polifenoliais. Todėl mums ir mūsų artimiems šis aliejus jau seniai tapo ne vien maisto, bet ir sveikatinomosi priemone.
Bet grįžkim prie maisto. Pirmais metais mes sunaudodavom po litrą aliejaus per svaitę.. Dviese… Dabar truputį kukliau, bet visvien jis nenukonkuruojamas gimstant skaniausiems receptams, dėliojant geriausiai skambančias patiekalų natas. Nustebtumėt supratę, kaip geras aliejus įtakoja maisto skonį. Ir, žinoma, aš ne tik apie salotas: žuvis, grilius, pyragai, rytinės košės… O ledai su smaragdiniu aromatingu alyvuogių aliejum ir žiupsneliu maldon druskos yra kažkoks dievų išradimas. Derinys tik skamba beprotiškai, išdrįsę paragauti šio deserto visada prašo pas mus svečiuose, net mano konservatyvioji močiutė. Prieš metus sukūrėme ir paleidome savo street food konceptą, kur gaminame Šri Lankos gatvės maistą. Nors tai yra greitas, gatvės, nebrangus maistas, nekilo klausimų kokį aliejų naudosime. Renginiuose kiti food truck‘ai nustemba „vau, čia gi tik paprastas blynelis, ko jis toks skanus???“ Taip, pats paprasčiausias – miltai, vanduo ir mūsų kosminis nefiltruotas aliejus.“
Ieva Nečejauskienė, NEČIA maisto kūrėja (ištrauka iš IQ žurnalo)
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Šis receptas gali būti naudojamas kartu su šiais produktais

ANKSTYVO DERLIAUS NEFILTRUOTAS EXTRA VIRGIN ALYVUOGIŲ ALIEJUS IŠ NEPRINOKUSIŲ ALYVUOGIŲ (0,5ltr)
ANKSTYVO DERLIAUS NEFILTRUOTAS EXTRA VIRGIN ALYVUOGIŲ ALIEJUS IŠ NEPRINOKUSIŲ ALYVUOGIŲ (0,5ltr)

ANKSTYVO DERLIAUS NEFILTRUOTAS EXTRA VIRGIN ALYVUOGIŲ ALIEJUS IŠ NEPRINOKUSIŲ ALYVUOGIŲ (5ltr)
ANKSTYVO DERLIAUS NEFILTRUOTAS EXTRA VIRGIN ALYVUOGIŲ ALIEJUS IŠ NEPRINOKUSIŲ ALYVUOGIŲ (5ltr)

ANKSTYVO DERLIAUS NEFILTRUOTAS EXTRA VIRGIN ALYVUOGIŲ ALIEJUS IŠ NEPRINOKUSIŲ ALYVUOGIŲ (0,75ltr)
ANKSTYVO DERLIAUS NEFILTRUOTAS EXTRA VIRGIN ALYVUOGIŲ ALIEJUS IŠ NEPRINOKUSIŲ ALYVUOGIŲ (0,75ltr)

EXTRA VIRGIN KALAMATA NEFILTRUOTAS ALYVUOGIŲ ALIEJUS (0,75ltr)
EXTRA VIRGIN KALAMATA NEFILTRUOTAS ALYVUOGIŲ ALIEJUS (0,75ltr)

EXTRA VIRGIN KALAMATA NEFILTRUOTAS ALYVUOGIŲ ALIEJUS (0,5ltr)
EXTRA VIRGIN KALAMATA NEFILTRUOTAS ALYVUOGIŲ ALIEJUS (0,5ltr)

EXTRA VIRGIN KALAMATA NEFILTRUOTAS ALYVUOGIŲ ALIEJUS (5ltr)
EXTRA VIRGIN KALAMATA NEFILTRUOTAS ALYVUOGIŲ ALIEJUS (5ltr)