Paskelbta Pakomentuoti

Kaip Graikijos ūkininkai fermentuoja alyvuoges, ir kaip ruošiamos alyvuogės iš parduotuvių lentynų!? 

Pradėkime nuo to, kad tikrasis alyvuogių skonis yra KARTUS ir jos yra NEVALGOMOS! Kai prieš dešimtmetį pradėjom savo „žaidimus“ Graikijos alyvmedžių giraitėse, puolėm raškyti alyvuoges nuo medžių ir kimšti burnon. Ir… spjaudytis. Jos toookios karčios, net dabar sutraukia burną prisiminus. Kartumą joms suteikia veiklioji medžiaga oleuropeinas (iš alyvmedžio pavadinimo olea europaea). Ne tik kartumą bet ir visas svarbiausias, sveikatinančias savybes: priešvirusinė, antibakterinė, antiparazitinė medžiaga, galingas antioksidantas, reguliuoja cholesterolio kiekį organizme.

O kas gi vyksta su pramoniniu būdu gaminamomis alyvuogėmis?

Kad suteikti priimtinesnį skonį jos merkiamos į natrio šarmą, po to, žinoma, kelis kart plaunamos vandeniu, bet deja paliekant toksiškas gamybos atliekas. Tada pasterizacija. Kas lieka po tokio apdirbimo? Na…forma alyvuogės lieka, tik tiek 🙂 Ir ne, visiškai juodų alyvuogių nebūna. Jos nudažomos geležies glukonatu (priskiriamas prie pavojingų maisto priedų), kalcio chlorido druskomis… Pernokusios alyvuogės būna tamsiai rudos, tamsiai violetinės spalvos (Kalamata alyvuogės), tačiau išorėje alyvuogės spalva gali būti intensyvesnė, o viduje gerokai šviesesnė.

Ką tuo tarpu daro senovinį alyvuogių paruošimo būdą propaguojantys Graikijos ūkininkai (šis alyvuogių paruošimo būdas taip ir vadinasi – graikiškas). Taigi – jie ima kiekvieną alyvuogę atskirai, įpjauna ją nestipriai, tuomet užmaišo sūrymą (jūros druska ir vanduo) ir merkia jas ten, kol palaipsniui pradeda mažėti kartumas. Toks alyvuogių paruošimas trunka nuo kelių mėnesių iki metų. Vis pakeičiant sūrymą. Jokios pasterizacijos, fermentuotos raw alyvuogės lieka gyvos, su visomis savo sveikatinančiomis savybėmis.  Tokių nieks nepardavinėja dėl gerokai kartesnio nei įprasta skonio. Dažnai ir sūresnio. Net mūsų ūkininkas iš kurio perkame kelis pirmus metus atsisakydavo mums parduoti tokias, gyvas dar. Gaudavome jas marinuotas aliejuje ir acte. Bet išzyzėm ir kasmet atsivežam nedidelius kiekius premium kalamata alyvuogių be acto.

Žmonės perka pas mus, skambina, sako kažkokios keistos, gal nelabai… Tada skambina po savaitės ir prašo dar. Nes parduotuvinių valgyt nebegali 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Šis receptas gali būti naudojamas kartu su šiais produktais

RAW SUPER PREMIUM KALAMATA ALYVUOGĖS SU KAULIUKAIS 1kg
RAW SUPER PREMIUM KALAMATA ALYVUOGĖS SU KAULIUKAIS 1kg