Aukščiausios kokybės produktai iš Graikijos
Extra virgin olive oil and delicacies from Greece

Šviežias, nefiltruotas, tyras, šalto spaudimo alyvuogių aliejus iš Graikijos ūkių

Per tris tūkstančius metų šviežiai spaustas ir nefiltruotas alyvuogių aliejus buvo ir tebėra esminė graikų dietos ir virtuvės dalis, užtikrinanti skanią ir sveiką mitybą bei natūralią kosmetiką. Šiandien, po penkių metų patirties degustuojant ir atrandant geriausius alyvuogių aliejus, turime progą pasidalinti šviežiai spaustu, nefiltruotu (kaip Graikijos ūkininkai sako - "extra extra virgin" kategorijos) alyvuogių aliejumi, atvežtu iš, mūsų manymu, pačio geriausio Graikijos alyvuogių regiono - Kalamatos, Messinia. Ragaukite ir vertinkite! 


Koks aliejus atkeliauja?
Nuo 2010 metų keliaujame tiesiai į Kalamata regioną, lankomės ūkiuose ir malūnuose, renkame aliejaus pavyzdžius bei atsirenkame geriausią aliejų, kurį patys vartojame visus metus. Kadangi graikiškas aliejus, kurį patys atsirenkame ir patys atsivežame, sudaro 99% viso mūsų vartojamo aliejaus, mums asmeniškai labai svarbu išsirinkti patį geriausią. Du metus prieš atrasdami Kalamata ūkininkų aliejų, dalyvavome įvairiose paskaitose apie gero aliejaus savybes ir jo degustavimą, bei ekskursijose ir degustacijose po Italijos, Ispanijos ir Graikijos alyvuogių aliejaus spaudyklas.

Kaip atsirenkame šalto spaudimo alyvuogių aliejų?
Aliejų perkame tiesiai iš ūkininkų arba iš spaudyklų (tačiau žinome, iš kokio ūkininko sodo ir kada atkeliauja alyvuogės). Dažnai patys dalyvaujame alyvuogių derliaus nuėmime ir stebime procesą spaudykloje.
Degustacijų metu atsirenkame pačius geriausius aliejus, vadovaudamiesi keliais kriterijais: alyvuogių surinkimo ir išspaudimo laiku (nuo surinkimo iki išspaudimo turi praeiti ne daugiau, kaip 24 val.), užtikrintu spaudyklos šaltojo spaudimo technologiniu procesu, ir svarbiausia – pačio aliejaus šviežumu, aromatu, skoniu. Pasirinkto alyvuogių aliejaus degustaciją kartojame keletą dienų, norėdami įsitikinti teisingu alyvuogių aliejaus pasirinkimu.

Koks šviežiai spausto alyvuogių aliejaus skonis?
Aliejaus aromatas ir skonis priklauso nuo daugelio faktorių ir kartais skiriasi nesulyginamai. Jei šalia alyvmedžių augo citrusiniai vaismedžiai – turintys jautrią uoslę užuosite citrusus jo aromate ir pajausite skonyje. Aliejaus skonis skirsis ir priklausomai nuo surinkimo laiko, saulėtų dienų skaičiaus, alyvuogių rūšies, spaudimo būdo ir dar daugybės faktorių. Aliejaus skonis varijuoja nuo švelnaus iki intensyvaus skonio su aštrumėlė, kuri „ateina“ pabaigoje. Šviežiai išspaustame aliejuje dominuoja nupjautos žolės aromatas. Ragaujant aliejų galima pajausti netgi artišoko ir migdolo prieskonį. Laikui bėgant šviežiai spausto alyvuogių aliejaus skonis švelnėja, šiek tiek mažėja aštrumas.

Kokia nefiltruoto alyvuogių aliejaus spalva?
Aliejaus skaidrumas ir spalva taip pat skiriasi ir kinta – ką tik išspaustas alyvuogių aliejus yra žalsvas ir drumstas. Laikui bėgant alyvuogių aliejus skaidrėja (drumstumas tampa nedidelėmis nuosėdomis apačioje), tačiau suplakus/supurčius aliejų, jis vėl įgauną pirminį drumstumą. Spalva taip pat kinta (net ir laikant tinkamomis salygomis – tamsoje ir vėsoje, sandariai uždarytą/apsaugotą nuo oro) – nuo gana skaisčiai/ryškiai žalios ji tampa švelnesne, žalsvai gelsva spalva. Tačiau aliejaus savybės nesikeičia ir neprastėja.

Primename, kad aliejaus  spaudimui  skirtos  alyvuogės  skiriasi  nuo marinavimui skirtų. Skirtingai nei, pavyzdžiui, žymiosios Kalamata alyvuogės, aliejui naudojamos yra visiškai mažytės – kaip mažojo pirštelio nagas. Šviežių,  ką  tik  nuskintų,  alyvuogių  valgyti  neįmanoma  – nors jos yra sultingos ir minštos, jos yra labai karčios.

Kodėl verta vartoti šviežiai šaltu spaudimo būdu pagamintą alyvuogių aliejų, o ne kitus aliejus?
Viena  iš  pagrindinių  alyvuogių aliejaus sveikatinimo priežasčių yra linolenic rūgštis, kurios trūkumas žmogaus organizme  įtakoja  daugelio  susirgimų  ar  negalavimų  priežastis  pvz.:  lėtą vystymąsi, medžiagų apykaitos sutrikimus, odos būklės blogėjimą/senėjimą.

Ypač  gryno (ypatingai gryno ir nefiltruoto)  alyvuogių  aliejaus  sudėtyje  yra  daug  efektyvaus antioksidanto  – polifenolio. 60-80 proc. šio aliejaus sudaro monosotieji riebalai, kurie išsaugo „gerąjį“  cholesterolį  ir  mažina  „blogojo“  cholesterolio  kiekį  organizme.

Moksliniais  tyrimais  įrodyta (o ir savo asmeninėje praktikoje įsitikinome),  jog  alyvuogių  aliejus  reguliuoja   kraujospūdį, mažina širdies ligų riziką, kraujo krešėjimą. Šie riebalai pagerina virškinimą, todėl  apsaugo  nuo  tulžies  akmenligės,  padeda  žmonėms  kenčiantiems  dėl sutrikusios žarnyno veiklos, kepenų ligų.

Alyvuogių aliejus padeda įsisavinti vitaminus A, D, E ir K, pagreitina žaizdų gijimą, reguliuoja metabolizmą. Be to, alyvuogių aliejus puikiai veikia veido bei viso kūno odą, plaukus, nagus, stabdo organizmo senėjimo procesą. Jį galima naudoti vietoj tradicinių chemizuotų veido ir kūno odos kremų.       

Šviežias, jauno derliaus nefiltruotas alyvuogių aliejus į Lietuvą atkeliauja kiekvienų metų gruodžio-sausio mėnesiais.

Norite paragauti ar užsisakyti šaltuoju būdu šviežiai spausto, nefiltruoto alyvuogių aliejaus tiesiai iš Graikijos – susisiekite el.p. arturas@kalamata.lt

Šviežias, nefiltruotas alyvuogių aliejus – puiki dovana gurmanams, Šv.Kalėdoms, Naujiesiems metams, įmonių partneriams, darbuotojams bei klientams!